Celem wycieczek jest zainteresowanie dzieci powiązaniem i bezpośrednią zależnością pomiędzy rolnikiem/producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m.in. w ramach Programu dla szkół (droga „od pola do stołu”) oraz zaciekawienie dzieci sposobami ich uprawy i produkcji. Nasze zajęcia skierowane są do grup szkolnych, które chcą w zabawny i ciekawy sposób poznać kilka ciekawostek dotyczących zagadnień ekologii.
Przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach warzenia sera na wesoło. Serowarnia znajduje się na terenie gospodarstwa rolnego położonego w malowniczym terenie u stóp Gór Sowich. Zabawa i edukacja w jednym! Uczestnicy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy!
Odpowiadamy na pytania: Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?
Na Uczestników warsztatów czeka także spacer rolnika po gospodarstwie oraz pyszny poczęstunek – śniadanie u rolnika: sery, masło, maślanka, pieczywo lokalne, sezonowe owoce, pasztet sojowy, ciasto/ciastka, ziołowe herbaty.
Prosimy zabrać własny prowiant.