Celem wycieczek jest zainteresowanie dzieci powiązaniem i bezpośrednią zależnością pomiędzy rolnikiem/producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m.in. w ramach Programu dla szkół (droga „od pola do stołu”) oraz zaciekawienie dzieci sposobami ich uprawy i produkcji. Nasze zajęcia skierowane są do grup szkolnych, które chcą w zabawny i ciekawy sposób poznać kilka ciekawostek dotyczących zagadnień ekologii.
Program:
- zwiedzanie i karmienie strusia przy wybiegu przez ok.30 minut. Opowiadamy o życiu strusi. Pokazujemy jaja, duże pióra i wyroby z strusiej skóry.
- warsztaty pszczelarskie:
1. Wykład o życiu pszczół przez ok. 60 minut z pokazem eksponatów typu uli, ramki, plastry, wirówka do miodu i szklany ul w któtrym dzieci zobaczą królowę, robotnicy, larwy, pyłek i miód.
2. Dzieci mogą wybrać jaki wyrób najbardziej chcą robić:
- albo świeczki z wosku pszczelego
- albo rozsadzić roślinki miododajne do doniczek
- ewentualnie brać udział w wirowania miodu, jeśli akurat na ten termin przypada czas miodobrania (nie przewidujemy to na 100%, ale tak może być).
3. Poczęstunek miodu z możliwością zakupu miodu.
- każdy dziecko otrzymuje jabłko o wadze min 150 gramów
Prosimy zabrać własny prowiant.